2012 - schysst klang (Måndag 31/12)

2012 äro snart slut: året då världen skulle dra sin sista suck och sen explodera i en kaskad av maja-kalendrar men om jag inte är helt fel ute och cycklar knallar vi alla fortfarande runt på det här klotet. Tur är väl det!
 
 
När Sebastian tänker skriva en "kort årskrönika" finns det skäl till oro. Tror hälften av alla mina inlägg börjar med frasen "här kommer ett kort inlägg" och två romaner senare har ni läst färdigt mitt inlägg men eftersom förberdelser inför nyårsfirande (gå till COOP och köpa glass) står på schemat så har jag anledning att keep it short and sweet!
 
Jag har alltid tyckt att "2012" har haft en bra klang till det. Ni vet, vissa år låter bara bättre när man säger dem högt. "2003" och "2008" var två såna år också. Precis som att jag tycker talet "23" låter bra. Varför då? undrar ni. Ingen aning. Det låter bara bra. Ibland är känsla den bästa anledningen att gå på något. Magkänsla.
 
Så levde 2012 upp till sina schyssta klang? Jodå, det får jag väl allt säga. Precis som The Hobbit var den andra halvan en uppryckning järmfört med janurai-april. Året inleddes med att jag för första gången i mitt liv fick tampas med arbetsförmedlingen, a-kassan och fan och hans moster. Hankade mig fram som deltidsarbetare på OTW-television till april då kassan sinat så mycket att man fick ta fram sina dolda talnger. Dags att ta fram säljarrrösten och sälja sin själ till finnar, ester och båtsugna svenskar! Fick jobb på Tallink Silja Line som biljettbokare men hoppade av utbildningen efter en vecka då jag fått jobb på Big Brother. Kände mig lite som en prostituerad (eller hur jag kan tänka mig att en sådan känner...jag har ju ingen sån erfarenhet egentligen...Eller?;)) då jag började jobba med ett projekt som jag länge bojkottat men med facit i hand var det ett av de mest lärorika och annorlunda jobben jag haft inom TV-branschen.
 
Därfefter kom sommaren och äntligen en fulltidsstjänst på OTW som varande ända in i december! I augusti kickade jag också efter fem år igång inspelningen av en ny långfilm med gamla Strömstad-gänget. Under julhelgen har vi fortsatt att spela in och jag njuter verkligen i fulla drag. Hänga med gamla polers men samtidigt få regissera, fota och skådespela är nåt jag definitivt måste göra oftare.
 
Med sommaren kom också en ny lägenhet i och med att gamla GTV-kamraten Emil kom upp till storstan då vi bestämde oss för att bli roommates. Resten av hösten har bara rullat på med många personliga upptäcker, helgnöjen och bara varit allmänt kanon! Nu när 2013 kikar fram på horisonten är jag säker på att det kommer bli ett kick-ass-år! Året då jag med stor sannolikhet lämnar Stockholm och... ja, där lämnar jag er i en cliffhanger och säger bara GOTT NYTT ÅR!
 
(Min lista över Årets filmer är på g. Har ett gäng som jag ska hinna se innan jag publicerar listan)

The Perks of Being a Wallflower-film (Söndag 23/12)

 
Ibland måste man bara få ur sig saker och detta är en sån sak. Tänk på att jag skriver detta kl 03 på natten så jag kanske skriver en del smörja men sicken smörja det kommer bli!
 
Vet att jag nämnt boken The Perks of Being a Wallflower förut här. En av mina absoluta favoritböcker som jag fick den stora glädjen att läsa i somras. Historien om den blyge tonåringen Charlies första tumulta och ögonöppnande år i high school är något som jag sent lär glömma. Både tack vare storyn men också på grund av den brevform som boken är skriven i.
 
Det var därför med stor skeptism som jag såg framemot filmatiseringen. Hur får man ett sånt format att fungera på vita duken? När dessutom nyheten om att bokens författare Stephen Chbosky skulle skriva både manus och regissera började varningssignaler tjuta. Är han för kär i sin egen baby och kommer han vara för trogen boken? Kan han verkligen göra film med tanke på att han inte regisserat nånting innan (trots meriter som delaktiv skapare av tv-serien Jericho)?
 
Svaret är ett stort rungande, fett JA! Detta är en av årets bästa filmer. Dels för att den lyckas fånga bokens ganska säregna ton och samtdigt få den att funka i filmformat men också tack vare sina superba skådisar. Logan Lerman rycker upp sig efter bottennapp som Percy Jacson och visar här sicken grym ung skådis han är, Emma Watson visar att hon klarar sig utan Wingardium Leviosa och Erza Miller gör en helomvändning efter att ha spelat satans son i Vi måste prata om Kevin och äger i rollen som Patrick!
 
Försökte vara så objektiv jag kunde när jag såg filmen eftersom jag är ett så stort fan av boken och filmen följer händelseförloppet i den rätt bra. Jag har ju redan ett förhållande till de här karaktärerna tack vare boken och det är sånt man måste stänga av när man ser filmadaptionen. Därför känns det så skönt att filmanalytikern i mig rördes till tårar mot slutet! Filmen visar en sån hänsyn till sina karaktärer och låter dom verkligen växa på vita duken tack vare bla välskriven dialog!
 
Men vem vet, jag kanske har helt fel (vore inte första gången, gott folk!) men just nu är jag iaf ofantligt nöjd över filmen och kommer stå först i kön dagen då den släpps på DVD här i Sverige. De griniga gubbarna på SF tyckte nämligen inte att Emma Watsons namn på affischen var tillräckligt stort för att släppa den på bio här.
 
Skamligt!
 
BETYG: 5/5
 

There and back again (Onsdag 20/12)

Eftersom jag är på västkustbesök i Strömstad passar rubriken bra plus att jag vill fortsätta att glida på Hobbit-hypen (ledtråd: sista Hobbit-filmen kommer heta som rubriken). Besökssiffrorna slog nämligen i taket dagen då jag publicerade min Hobbit-recension. Tyvärr är dom fortfarande så låga att jag inte vågar tillgännage dem. Tro mig, ni få som läser denna skulle bara känna er illa till mods över hur ensamma ni är här. Men samtidigt är jag grymt tacksam för vilka ni nu är. Tyvärr vet jag ju också att jag själv drar minst 2-3 bloggbesök från jobbet när jag loggar in på olika datorer!
 
Sitter som sagt i mitt gamla pojkrum. Första heldagen i Strömstad går mot sitt slut. Anlände med tåg igår strax innan 18-tiden bara för att dumpa packningen hemma för att bege mig till vår eminenta restaurang-bio Park. Där väntade Sofia, hennes föräldrar, bror samt Jessica, Bengt och efter en stund Börjesson. Firade att Sofia examinerats från undersköterskautbildningen (aka USK!). Blev en chill kväll med världens näst godaste pizza (den äran har BBQ Bacon på Pizza Hut) och mycket snack.
 
Idag sov jag ikapp förlorad sömn och klev inte upp förrän efter 12. Sen smörade jag för mina sjuka och halvt sängliggande föräldrar genom att laga lasagne. Skeptiska facebook-läsare vägrade dock tro att jag lagat nåt eget (och jag klandrar dom inte, mickron är min bästa vän!) men en dag ska jag bjuda in dom till en legendarisk trerättersmeny signerad recept av Gordon Ramsay och visa dom! Fast känner jag mig själv rätt lär en snigel simma över Atlanten innan jag kommer till skott. I övrigt återupptog jag, Sofia och Börje filminspelningen till vår nästa borgmästar-film. Jäkligt kul och vi ska fortsätta så smått imorrn. Bara svårt att få ihop det när alla jobbar (utom undertecknad då). Svårt att ändå inte bli bitter över att man inte filmar oftare.
 
För att hoppa lite bland datumen, men för att knyta an (eller som kidzen säger segwaya) till trerättersmiddag, så var jag på just det i fredags. De tre Gamla stan-brudarna Marika, Lizette och halvt-om-halvt Sanna bjöd på en storstilad avslutning eftersom de alla tre ska flytta från deras lyxiga 200-kvadratare. Jag, Emil, Johan, Jonas, Martin och Andreas stod på den exklusiva gästlistan och maten gjorde ingen besviken! Lite trisst att man inte kommer få besöka den lägenheten längre. Enda gången som medelklass-Hansson får känna sig rik!
 
Nä, nu ska jag luta mig tillbaka och fortsätta läsa Zlatans självbiografi. Hörde jag nån sätta en fotboll i halsen? Yep, jag, killen som finner fotboll en av världens mest överskattade saker ska läsa herr Ibrahimovics episka sagoberättelse om sig själv. Så länge han inte inleder varenda mening med "Nääää, asså" så är jag nöjd! Hoppas dock på att han fortsätter prata om sig själv i tredje person: "Zlatan är glad idag. Zlatan har ätit frukost".
 

Hobbit-recension (Torsdag 13/12)

 
Känner min plikt att publicera recension på den här filmen med tanke på alla inlägg (tror det är uppemot 10 st under de senaste två åren) som jag skrivit om Peter Jacksons återkomst till Midgård. Hypen och förhoppningarna har minst sagt varit höga från spetsörade-och- skäggtokiga Gndalffans runt om på klotet. Hur lyder domen då?
 
Kanske har några av er läst mitt inlägg om mina förväntningar på filmen och jag väl säga såhär: filmen är på många sätt precis allt det fasade för! Iaf den första halvan. Det blir bättre och bättre ju längre in man kommer och filmen slutar med en så badass-fightingscen i en flammande tallskog att FF7-skurken Sephiroth får passa sig!
 
Men vägen dit är lång. Fruktansvärt lång. Den inledande prologen av filmen är pampig med en snygg etablering av dvärkungadömet Erebor som är platsen Bilbo, Gandalf och de 13 dvärgarna måste ta sig för att spöa sista bossen: draken Smaug som snott dvägarnas land och guld.
 
Men lyckan är kortvarig. Så fort vi får stifta bekantskap med en ung Bilbo och Gandalf börjar man ana att nåt inte står rätt till. Dialogen är tramsig, utdragen och Martin Freeman känns väldigt malplacerad i filmen. Jackson har i fler intervjuer sagt att han vill att Hobbit ska kännas som en naturligt fortsättning på Sagan om Ringen: att känslan ska vara densamma och det är här det brister för mig. Allting ser ut som det ska göra men allt för ofta dras jag ur illusionen eftersom karaktärer beter sig på ett sätt som inte passar Sagan om Ringen-universumet. Tex Gandalfs skämt om att en släkting till Bilbo uppfann golf. Golf existerar inte ens i den här världen!
 
Till slut tar sig Bilbo och sällskapet ut på sin resa och det är inte en minut för sent. En lång scen hemma hos BIlbo med på tok för mycket dålig dvärghumor, ett sångnummer för mycket och en Freeman som fortfarande inte övertygar som Bilbo... Listan kan göras lång och jag kan för allt i världen inte fatta varför det är så uttrdaget. Jag fattar att ni hade kul på inspelningen men för oss andra är det här plågsamt och jag inser att jo, precis så katastrofalt som jag fasade har det blivit.
 
Jag vet att boken är en barnbok med mycket humor och jag har inget emot komedi så länge det bara är bra komedi och inte på spädbarnsnivå som det tyvärr ofta blir här. Och vem smarta idé var det att göra trollkarlen Radagast Brun till en hippieclown som känns som han klivit in i totalt fel film? Den karaktären beskrivs knappt i någon av Tolikiens böcker så varför ser han ut som han gör? Drog dom lott och fick en nit? Att se den karaktären stå och prata med allvarlige Gandlaf är som om vi skulle köpa att Ron Weasley spelades av en alien. För det är i alla kontraster som filmen tappar: ena stunden är det flams och trams-komedi för att i nästa sekunde bli dödsallvarligt och armar, ben  och andra lemmar flyger! Och det är i just dom stunderna som filmen blir riktigt bra! När vi är tillbaka på samma allvarsamma plan som Sagan om Ringen.
 
Tekniskt sett är filmen en triumf. Alla datoranimationer (förutom just en haschrökande trollkarl och hans kaninsläde) ser nästintill perfekta ut. Där syns varenda kroa av den miljardstora budeget på vita duken. Den omtalade dubbla hastigheten (filmen är inspelad i 48 bildrutor per sekund istället för det traditionella 24) lyckas också glida ganska obekymrat förbi i positivt bemärkelse. Tyvärr känns kanske 1-2% av filmen som vi antingen befinner oss på medeltisdveckan i Kalmar eller att karaktärer agerar som om nån tryckte på snabbspolningskanppen. Det ser äckligt realtiskt ut. Som tur är vägs det upp av kristallklarbild och en Gollum, som är med i filmens bästa scen, sparkar röv på alla digitala effekter som nånsin gjorts!
 
Som slutord vill jag tydliggöra att hur snuskigt stort fan av alla tre Sagan om Ringen-filmerna jag än må vara så har jag alltid vetat att Hobbit skulle kunna fuckas upp ganska enkelt. Och ja, kära läsare, en stor del av den är ganska rejält uppfuckad tyvärr! Så trots mina låga förväntningar måste jag ändå dra till med ordet "besvikelse". Vi har vetat hur fel det skulle kunna gå och det kändes som att P.J & Co också visste det men inte gjort nåt åt det.
 
Filmen är en helt OK äventyrsfilm just för att den andra halvan är så bra då barnsligheterna flyger ut genom fönstret och all action kickar igång den vid det laget halvt hjärndöda rullen. Det är också då som Gollum dyker upp i en scen som fängslar tack vare bra dialog och makalöst skådespeleri (yes, en dataanimerad karaktär spelar brallan av allt levande som satt sin fot i filmen).
 
Det här var inte riktigt den start vi hoppats på så jag håller tummarna för att Peter Jackson tar sig i kragen och tar åt sig av kritiken. För får vi spendera ytterligare en minut på en firmafest med 13 rapande dvägar skjuter jag den ansvarige!

Final Fantasy XIII-2 (Tisdag 10/12)

RECENSION!
 
Ibland undrar man hur folket på Square-Enix resonerar på sina möten. Final Fantasy XIII (13 för er noobs) är troligtvis det mest hatade spelet i hela FF-serien. Inte för att är ett regelrätt uruselt spel utan bara för att det är en sånt extrem vattendelare bland fans. Om folk hytte bittert med nävarna över att del 10 tog bort den klassiska världskartan så är det ingenting jämfört med hur mycket skit del 13 fick ta. Ska man hårddra så är hela spelet en enda lång korridor som nån gång ibland svänger lite grann. Lite som en 40 timmar lång berg-och-dalbana (det känner väl alla till, eller?). Du springer, slåss mot monster, springer lite till, spöar en boss, kollar lite film och upprepa detta i ca 20-25 timmar. Sen släpper spelet din hand och öppnar upp sig. Vid det laget hade nog tyvärr de flesta vanliga Svensson redan bytt in spelet och hunnit spränga sig igenom Call of Duty sju gånger.
 
Själv så står jag på den sidan som nickar instämmande i kritiken men som faktiskt kunde uppskatta spelet för vad det var. Mest eftersom det var en så radikal motsats mot 12:an som jag inte för allt smör i Småland kan fatta att jag la ner 68 timmar på: Nada story och en värld som mest liknade ett copy-paste-dokument av ett rum som var lika förvirrande som ett IKEA-varuhus. Typ.
 
Men nu sitter vi trots allt här med spelets uppföljare med den härliga titeln 13-2. Square-Enixs andra regelrätta uppföljare till ett av spelen i ursprungsserien.
 
Och vet ni vad? Det är faktiskt riktigt bra!
 
Spelet utspelare sig två år efter 13:s slut. Befolkningen har lämnat den svävande livsbubblan Cocoon och emigrerat till markytan. Förra spelets huvudrollerska Lighting är försvunnen så denna gång är det hennes lillasyster Serah som får axla rollen som huvudkaraktär. Tillsammasn med framtisdpojken Noel ger hon sig ut i tid och rum för att hitta Lightning och ta reda vad på vem det är som försöker ändra tidslinjen och förinta mänskligheten. En helt vanlig dag i ett rollspel med andra ord!
 
 
Såhär i några korta meningar kanske handlingen låter vettig men tro mig, du lär dig ganska snabbt att släppa alla logiska luckor och paralella universum, tidslinjer och fan och hans moster. För er där ute som gillar japansk melodrama (dvs när känslobarometern är uppskruvad till max och karaktärer bajsar ur sig repliker som handlar om deras innersta känslor var och varannan sekund) så har ni en riktig guldgruva här! Det är stundtals ganska sliskigt så det förslår men som verktyg för att driva spelet framåt så funkar det helt klart och storyn är inte på något sätt dålig, det handlar bara om smak och om vad man föredrar.
 
Hela Final Fantasy XIII-2 kan bäst beskrivas som "gör om, gör rätt" för det är nästan som en checklista över allt det som fans klagade på i den förra delen. Tyckte du 13 var linjärt? Kirrat: stora öppna världar och du har möjligheten att välja fritt redan från början vart du vill åka och ju längre in du kommer desto fler platser kan du välja att besöka. Jag skulle nästan vilja säga att 40-50% av hela spelet är frivilligt och för nån som älskar att utforska kan jag inte annat göra än att ta av mig hatten här. Variation är också ett annat ord som man tycks ha fattat innebörden av. Där 13 var en enda stor monsterslakt varierar sig 13-2 genom att låta varje tidsepok vara unik på det sätt du spelar på. En bana kan tex vara en nästan regelrätt plattformsbana där man ska hoppa mellan block a la Super Mario, en annan handlar om klurigt pussellösande osv. Det här gör att spelet är otroligt mycket roligare att spela än det förra även om det aldrig riktigt är bäst på nåt av det gör. Håller tummarna för att serien håller fast i denna variation tills nästa del (yep, det kommer ett 13-3 också)!
 
Grafiskt sett håller spelet samma klass som det förra, dvs mycket bra! Tyvärr kan inte detsamma sägas om musiken som stundtals är riktigt gräslig. Sliskig j-pop som har noll connection till vad som händer i spelet. Nytt lågvattenmärke för serien. Tur att det finns bra musik som återanvänds från 13.
 
I övrigt är det snabba battle systemet från förra spelet mer eller mindre intakt. Och det tackar vi för! De stora skillnaderna är att du istället för en tredje mänsklig medlem kan fånga monster som du kan uppgradera och använda i strid. Jag låter ni läsare få pussla ihop vilket annat koncept det påminner om. Kul är det i vart fall! Sen har man också sett till att när den gubbe du kontrollerar i teamet dör, så dör inte hela sällskapet. Så jäkla ologiskt och skönt att det är fixat. Nu övertar en annan karaktär ledarrollen istället.
 
Sammanfattningsvis är hela FF13-2 ett stort "fixat" rent spelmässigt. Tyvärr har storyn och musiken inte fått samma uppmärksamhet. Hade man lagt ner mer tid där hade vi kunnat få ett spel med rejäla muskler. Nu är det "bara" det bästa FF-spelet sen del 10. Och det är inte fy skam heller!
 
Betyg: 4.0/5

Hobbit-biljetter: CHECK! (Onsdag 5/12)

 
OK, känner mig lite som en fjortis när jag laddar upp såna här bilder men ibland måste man få bidka sin fanboy!
 
Hmm, troligtvis första och sista gången jag använder ordet "bidka". Vet ju knappt vad det betyder...

Jobbarsöndag (Söndag 2/12)

Eftersom den här bloggen i grund och botten handlar om mig så är det ju min skyldighet att skriva nåt om mig här. Ja, det må låta egoistiskt men det är sanningen. Gillar ni mig inte så kan ni gå nån annanstans...nej, vänta! Jag behöver alla besökare jag kan få. Väldigt intressant att efter facebook-peaken häromveckan när jag gjorde reklam för bloggen på facebook så har besöken här nåt en all time -low. Iaf vad jag kan minnas. Inte ens under torrperioderna då jag kanske bloggat ett inlägg varannan veckan har iaf en skara människor hittat hit. 
 
Och nu förväntar ni er väl att jag ska tillkänna lite besöksstatistik men det kan ni glömma! Lite heder ska undertecknad ändå få behålla. Trots sin sporadiska blogghistorik har jag alltid komma tillbaka. Kanske har ni ibland trott att jag gett upp och insett att min blogg bara är bortkastad tid men icke! I mars nästa år fyller den fyra år (har jag kastad bort så lång tid av mitt liv på detta?) och jag ska baske mig se till så den är vid liv då! Även om det är via extra syrgastub eller nåt annat sjukhustillhygge.
 
Är ju fortfarande helg men eftersom jag sitter på jobbet så... Vänta! Jobbet? Men hade inte du slutat jobba? hör jag några av er ropa. Jo, det stämmer men fick sms och telefonsamtal nu i veckan från OTW så blev uppbokad minst en extra vecka. Denna gång på de eminemta programmen Jul med Ernst (yep, den Ernst) och Trädgårdstoppen. Ser det som en kolossalt schysst bonus då jag på min höjd trott att jag kanske kunde fått några extra pass innan jul. Nu kanske man slipper kränga på sig vinterkängorna och gå hem över jul!
 
Men tillbaka till helgen! Kändes lite som en fortsättning på den förra. Jag Emil, Oscar, Marika och Johan kollade det tecknade mästerverket Järnjätten i Alvik och därefter kastade oss in i ännu en runda TP. För en gång skull hade jag frågorna (och svaren) på sin sida vilket resulterad att jag sopade banan med sällskapet och kammade hem segern även om Gandhi nog skulle kastat ut mig ögonaböj (see what I did there? Nu måste ni kontaka mig och fråga vad det innebar. Oh, shamless plug!)! 
 
Under veckan har jag också plinkat på manuset till den borgmästarfilm som ju är under inspelning. Snart klar och jag längtar som tusan efter att få släpa ut Strömstadfolket i kylan för inspelning när man kommer dit om några veckor:)
 
Det blir ett lite blandat tema på detta inlägg för nu tänkte jag tipsa om två serier som jag nyligen fallit för! Den ena är amerikanska It's always sunny in Philadelphia. Definitivt ingen komediserie för alla men ni som kan uppskatta sjuk tjafs-och-käbbelhumor (ny genre uppfunnen!) så är den ett måste. Tackar herr Skelterwijk för denna upptäckt!
 
Nr två är något som jag aldrig trodde jag skulle tipsa om. Till att börja med är den svensk och handlar om På spåret-vinnaren Erik Haag och bloggerskan Lotta Lundgren som äter sig igenom svensk historia i Historieätarna.  Serien påminner en del om ett av mina absoluta favoritv-program, Fredrik Lindströms Världens modernaste land som gick för ett par år sen. Herrn och damen gör nedslag under kända perioder i svensk historia och provar på den mat som åts då. Maten i sin tur är en språngbräda ut i en analys om hur människor levde och var på den tiden. Sjukt intressant och gjort med en stor glimt i ögat. Snyggt plåtat också!
 
Första avsnittet HÄR
.
 
 
 
 
 

RSS 2.0